Το ζέσταμα, κοινώς οι ασκήσεις προθέρμανσης, πριν τη γυμναστική έχει μεγάλη σημασία. Αν και δεν βοηθά ιδιαίτερα στην καύση θερμίδων ή στην οικοδόμηση μυών είναι απαραίτητο για την επιτυχία της κάθε σας προπόνησης. Πριν καν σκεφτείτε να τρέξετε ή να χρησιμοποιήσετε τα όργανα στο γυμναστήριο, θα πρέπει να φροντίζετε να ζεσταίνετε το σώμα και να προετοιμάζετε το μυαλό.

Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό;

Διαβάστε επίσης: Χέρια: Ενδυνάμωση χωρίς εξοπλισμό

Κάνοντας ζέσταμα…

#1 Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και των μυών

Μια καλή προθέρμανση θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους μυς σας. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών, το οξυγόνο «ρέει» σε αφθονία, επιτρέποντάς τους να συστέλλονται και να χαλαρώνουν πιο εύκολα. Έτσι, θα μπορείτε να εκτελείτε πιο επίπονες εργασίες με ευκολία.

Η καρδιά σας έχει επίσης την ευκαιρία να προετοιμαστεί με την προθέρμανση που σημαίνει ότι δεν θα «καταπονηθεί» κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

#2 Μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν κάνετε γυμναστική είναι να τραυματιστείτε. Η προθέρμανση θα βελτιώσει την ελαστικότητα των μυών και θα επιτρέψει την αποτελεσματική ψύξη, που σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε κατά λάθος ή να υπερθερμανθείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας και να καταστρέψετε τη μέρα σας…

#3 Προετοιμάζεστε και διανοητικά

Το να ξεκινήσετε κατευθείαν την προπόνηση χωρίς να είστε επαρκώς προετοιμασμένοι μπορεί να κάνει τη γυμναστική μια… δύσκολη υπόθεση. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να θυμηθεί γιατί γυμνάζεται. Χρησιμοποιήστε την προθέρμανση για να σκεφτείτε τι πρόκειται να κάνετε, διασφαλίζοντας ότι τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας θα είναι καθόλα έτοιμα να πετύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

#4 Αυξάνεται η ευελιξία σας

Οι διατάσεις συχνά θεωρούνται κάτι που πρέπει να γίνεται καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος στους μύες σας και επιτρέπουν στο σώμα σας να αυξήσει την ευελιξία του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τεντωθείτε αφού έχετε ήδη ολοκληρώσει το ζέσταμά σας, καθώς οι διατάσεις όταν οι μύες σας δεν είναι ζεστοί μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Μερικές ασκήσεις προθέρμανσης

  • Τζόκινγκ επί τόπου για αρκετά λεπτά.
  • Ποδήλατο.
  • Εκτέλεση της προπόνησής σας με πολύ πιο αργό ρυθμό για να προετοιμάσετε το σώμα σας.
  • Στατικές διατάσεις, όπως τέντωμα των μυών αργά και κράτημα σε σταθερή θέση για έως και τριάντα δευτερόλεπτα.